Eva De Groote is audiomaker, schrijver en verbinder.
Ze focust op kunst en samenleving, duurzame systemen en persoonlijke revoluties.

Wijzevrouw op pad

Wijzevrouw op pad

foto: Ellen van den Bouwhuysen

De menopauze, het is een onderwerp dat we liefst zoveel en zo lang mogelijk uit de weg gaan. Hoewel het een belangrijke fase van transformatie is en elke vrouw er op zeker moment mee geconfronteerd wordt, zijn de meesten van ons slecht geïnformeerd over deze thematiek. En dan is er ook de pre-menopauze. Over deze fase in aanloop van de menopauze, zijn we zo mogelijk nog slechter geïnformeerd. Veel vrouwen ervaren lichamelijke veranderingen en emotionele strubbelingen zonder dat ze zich bewust zijn van de hormonale veranderingen die in hun lichaam aan de hand zijn. Eens je de veertig voorbij bent, gaan je hormonen immers aan het dansen. En ook al menstrueer je nog, er is in je lichaam heel wat aan de hand dat effect kan hebben op je gemoedstoestand en welbevinden.

Schrijver Eva De Groote en therapeut Isabel De Waele trokken op pad om het ouder worden als vrouw te onderzoeken als een avontuur in de plaats van als een nakend drama. Het resultaat is een populaire podcastreeks in zes afleveringen (een productie van Audiomakerij Selkie) en een communitywerking met vrouwencirkels en workshops.

Eva De Groote deelt in deze lezing inzichten over de perimenopauze. Een ontmoeting boordevol informatie en praktische tips, met ernstige bespiegelingen over transformatie en grappige anekdotes over het vallen en opstaan onderweg.
Thema's die aan bod komen in de podcast en de lezing: lichamelijke verandering, hormoontherapie, natuurlijke hulpmiddelen, zelfzorg, persoonlijke ontwikkeling, seksualiteit, transformatie, spiritualiteit, rituelen en zusterschap. 
Daarnaast vertelt ze ook over haar boeken Na de regen, Grond en Vrouw Wildevrouw Wijzevrouw

Voor alle 40+ vrouwen! (eigenlijk gewoon voor alle vrouwen én mannen)
Benieuwd naar de podcast? luister hier
Meer weten over de cirkelwerking en de workshops? surf naar de webstek van Isabel De Waele

geplande lezingen:

14/8/24 Maldegem
18/9/24 Genk
27/2/25 Lochristi

een reactie van een organisator:

Eva is een zeer begenadigd spreker, en het onderwerp (menopauze, burn-out) dat ze bracht, was heel persoonlijk en kwetsbaar gebracht, en raakte ons allemaal op één of andere manier, gezien we allemaal vrouwen zijn. De lezing was goed van lengte en werd heel interactief gebracht. Er werden veel ervaringen met elkaar uitgewisseld. Alle deelnemers waren heel enthousiast. Ook vandaag blijft de lezing nog nazinderen.  
Ann Vandaele (Nova, Sint-Martens-Latem)

Interview in Avansa Magazine

met dank aan Literatuur Vlaanderen